Praška ulica 2, 10000, Zagreb

Komemoracije

Hrvatski križni put od samog je svog osnutka – samostalno ili u suradnji s drugim udrugama – bio organizator ili suorganizator više komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda te represivnog djelovanja jugoslavenskog komunističkog režima od 1945. do 1990. u Republici Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Austriji. Aktualni presjednik HKP-a Vice Vukojević bio je prvi dužnosnik Republike Hrvatske koji je položio vijenac na Bleiburškom polju. Također, inicijator pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad bleiburškom komemoracijom. Glavni tajnik HKP-a Bože Vukušić više od dvadeset godina koordinator je priprema i
provedbe komemoracije na Bleiburškom polju. Od osnivačkog Sabora HKP-a 2004. godine, vodstvo Udruge sudjeluje na komemoracijama žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda:
* u Bleiburgu u Austriji
* u Teznom kod Maribora, kod Hude jame i na Kočevskom rogu u Sloveniji
* na Bilama i na Radimlji kod Stoca u BiH,
* na Macelju, Mirogoju, Udbini, kod Jazovke, u šumi Lug kod Bjelovara…
Vodstvo HKP-a polagalo je vijence i za žrtve komunističkih logora Stara Gradiška, Goli otok i Sveti Grgur, ali i ratnog i poratnog logora Jasenovac.
Također, HKP je suorganizator komemoracija za žrtve Akcije Feniks ’72 te sudjeluje u
podizanju spomenika u njihov spomen.

Dokumenti

Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.