Praška ulica 2, 10000, Zagreb

Suradnja s drugim udrugama i pojedincima

Udruga Hrvatski križni put (HKP) od svog osnutka 2004. najuže je surađivala s udrugama Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva (KHPI) i Počasni bleiburški vod (PBV).

Prva predsjednica HKP-a Katica Miloš ujedno je bila i predsjednica KHPI-ja, koji je prije toga bio suorganizator većine prijenosa posmrtnih ostataka ubijenih Hrvata iz inozemstva u Domovinu: Franjo Mikulić, Josip Senić, tročlana obitelj Ševo, Stjepan Đureković, Bruno Bušić… I HKP je, nakon osnutka, pripomogao prijenosima posmrtnih ostataka ubijenih Hrvata u inozemstvu, kao i Ivana Franka i njegove supruge Aglaje iz Budimpešte.

Što se tiče suradnje s Počasnim bleiburškim vodom, dovoljno je napomenuti da su prvi projekti HKP-a bili povezani upravo s tematikom djelovanja PBV-a: organiziranje Znanstveno-stručnog skupa o Bleiburškoj tragediji i Križnom putu hrvatskog naroda, tiskanje trojezične fotomografije „Bleiburg Memento“ te izgradnja spomen-kapele bleiburškim žrtvama i izrada misnog ruha za predvoditelje misnog slavlja na Bleiburškom polju.

Treći partner u tim projektima bilo je Nacionalno ravnateljstvo za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BKBiH), koje je sudjelovalo u izradi idejnog projekta spomen-kapele i misnog ruha.

HKP je surađivao i s Komisijom za martirologij HBK-a i BKBiH-a, kojoj je, u dogovoru s PBV-om, predao kopiju digitilizirane baze podataka ratnih i poratnih žrtava Drugog svjetskog rata. Baza je nastala za vrijeme bivše Komisije za utvrđivanje ratnih i porartnih žrtava.

Članovi HKP-a sudjelovali su na simpozijima u organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva (HŽD) iz Zagreba, a zajedno su posjetili ratni i poratni logor Jasenovac te o tome održali konferenciju za medije.

Nadalje, HKP je surađivao s udrugama Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo (HKDD) iz Sarajeva i Hrvatska uzdanica iz Zagreba. Suradnja s HKDD-om odnosila se u prvom redu na rekonstrukciju Akcije Feniks ’72, posebice na istraživanju sudbine njenih sudionika i pronalaženju njihovih posmrtnih ostataka. S Hrvatskom uzdanicom surađivali smo pak na pripremi, tiskanju i promociji knjiga i publikacija o Akciji Feniks ’72, kao i u organiziranju komemoracija za njene poginule sudionike.

Osim toga, HKP je surađivao s pojedincima iz drugih država koji su se bavili istom ili sličnom problematikom – s Igorom Omerzom i Romanom Leljakom iz Slovenije te Perom Simićem i Markom Lopušinom iz Srbije. HKP je pomogao Omerzi i Leljaku u pripremi i promociji njihovih knjiga „Slučaj Stjepana Crnogorca“ i „Naruči ubojstvo u Ljubljani“, a Simiću i Lopušini u organizaciji tribina i predavanja u Zagrebu.

Dokumenti

Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.