Praška ulica 2, 10000, Zagreb

O nama

Udruga Hrvatski križni put

Središte za istraživanje komunističkog totalitarizma i njegova naslijeđa, skraćeno HKP, utemeljena je 29. listopada 2004. u Zagrebu s osnovnim ciljem: utvrđivanje povijesne istine o stradanjima u Drugom svjetskom ratu i poraću sve do raspada SFRJ kroz istraživanja povijesnih okolnosti te izravnih i neizravnih posljedica komunističke represije u Republici Hrvatskoj i hrvatskom iseljeništvu, kao i očuvanje uspomene na hrvatske žrtve iz tog razdoblja, a poglavito ukazivanjem na totalitarno naslijeđe i postojanje ideoloških obrazaca ponašanja u hrvatskom društvu. Za prvu predsjednicu HKP-a izabrana je Katica Miloš, docentica na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu i predsjednica Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva (KHPI).

Klub je okupljao, pored povratnika iz iseljeništva koji su svojedobno emigrirali iz ekonomskih razloga, i veći broj onih koji su zemlju napustili zbog političkog progona, te je o toj problematici bio nakladnik četiri knjige (Josip Jurčević/Vlado Šakić/Bože Vukušić: „Bruno Bušić – branitelj hrvatskog identiteta“, 2000.; Bože Vukušić: „Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva, 2001.; Bože Vukušić: „Tajni rat Udbe protiv hrvatskih iseljenika iz Bosne i Hercegovine“, 2002.; Bruna Esih/Josip Jurčević/Bože Vukušić: „Čuvari bleiburške uspomene“).

…osnovni cilj: utvrđivanje povijesne istine o stradanjima u Drugom svjetskom ratu i poraću sve do raspada SFRJ kroz istraživanja povijesnih okolnosti te izravnih i neizravnih posljedica komunističke represije u Republici Hrvatskoj i hrvatskom iseljeništvu, kao i očuvanje uspomene na hrvatske žrtve iz tog razdoblja, a poglavito ukazivanjem na totalitarno naslijeđe i postojanje ideoloških obrazaca ponašanja u hrvatskom
društvu.

Katica Miloš je neposredno nakon izbora za predsjednicu HKP-a predložila da se na sljedeću tradicionalnu Večer hrvatskih povratnika iz iseljeništva u prosincu te godine u Zagrebu pozovu članovi vodstva Počasnog bleiburškog voda (PBV) iz Austrije kako bi se taj događaj iskoristio za promociju projekta gradnje Spomen-središta na Bleiburškom polju. Predsjednik PBV-a Mirko Karačić i rizničar Ilija Abramović srdačno su dočekani 18. prosinca 2004. i pozdravljeni od oko 600 članova i gostiju Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Hrvatskog križnog puta.

Nadalje, vodstvo HKP-a odlučilo je pridonijeti slijedeće godine obilježavanju 60. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda: organiziranjem Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa o Bleiburškoj tragediji i Križnom putu hrvatskog naroda u svibnju 1945. Simpozij je održan 11., 12. i 13. svibnja 2005. u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, a dio 17. svibnja 2005. u prostorijama Hrvatskog povijesnog instituta u Beču, te 19. svibnja 2005. u organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) u Sarajevu.

Tiskana je i prigodna trojezična fotomonografija „Bleiburg memento“ koju priredio glavni tajnik PBV-a i KHPI-a Bože Vukušić, dok ju je uredila Bruna Esih, jedna od osnivačica HKP-a, inače znanstvena novakinja na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te suatorica i urednica knjige „Čuvari bleiburške uspomene“. Fotomonografija je predstavljana na simpozijima u Zagrebu, Beču i Sarajevu.

Također, za prigodu 60. obljetnice Bleiburške tragedije objavljeno je drugo, znatno prošireno u odnosu na prvo iz 2003. izdanje knjige „Čuvari bleiburške uspomene“. Prvo predstavljanje održano je u Bleiburgu dan uoči Središnje komemoracije, 13. svibnja 2005., a glavna promocija održana je 1. lipnja 2005. u Europskom domu u Zagrebu. Potom su slijedila predstavljanja diljem Hrvatske, BiH i u iseljeništvu.

Glavni događaj te godine zbio se 14. svibnja tijekom Središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji, kada je otkrivan dograđen i obnovljen spomenik Bleiburškim žrtvama prema projektnom rješenju arhitekta Petra Babića, jednog od osnivača HKP-a.

Kako je Počasni bleiburški vod 2005. aktivirao svoje predstavništvo u Zagrebu i provodio aktivnosti koje je i HKP imao u svom programu, većina članova HKP-a u sljedećem razdoblju bila je aktivna kroz suradnju s PBV-om.

Neposredno nakon svibanjske komemoracije 2005., PBV se odlučio za gradnju spomen-kapele na Bleiburškom polju. Kao i u slučaju obnove i dogradnje bleiburškog spomenika, za izradu glavnog urbanističko-arhitektonskog rješenja izabran je arhitekt Petar Babić, a prema prijedlogu predsjednice HKP-a Katice Miloš, dizajn i izradba cjelovitog misnog ruha povjereni su Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjedništvo Hrvatskog sabora je 17. travnja 2012. ukinulo saborsko pokroviteljstvo nad Bleiburškom komemoracijom. Pokušaj neokomunističke koalicije da dokine simboliku Bleiburga i u svojoj je režiji zamijeni simbolikom Križnog puta, potakla je vodstvo udruge Hrvatski križni put, koja je u međuvremenu bila praktički zamrznula svoj rad, na reaktiviranje.

Već 7. lipnja 2012. održan je Sabor HKP-a na kojem je izglasan novi Statut, izabrano novo vodstvo i usvojen program rada. Umjesto Katice Miloš, koja iz osobnih (zdravstvenih) razloga više nije mogla obnašati dužnost predsjednice, na to mjesto je izabrana Bruna Esih, a članovi vodstva PBV-a Zlatko Hasanbegović, Vladimir Fuček, Bože Vukušić i Antun Suić izabrani su za zamjenika predsjednika, potpredsjednika, glavnog tajnika i rizničara HKP-a. Za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana je Gordana Turić, a za predsjednika Časnog suda Vice Vukojević.

Te, 2012., i sljedeće, 2013. godine, članovi vodstva HKP-a posebno su bili aktivni u pisanju i uređivanju knjiga te suradnji na televizijskim dokumentarnim filmovima i serijalima:
• Bože Vukušić: “Likvidacija Brune Bušića – opstruirana istraga i sudska farsa u Hrvatskoj”, Zagreb, 2012. (ur. Bruna Esih)
• Bruna Esih, Bože Vukušić: „Počasni bleiburški vod – šezdeseta obljetnica osnivanja i djelovanja“, feljton, Hrvatski tjednik, 2012.
• dokumentarni film ”Jugoslavenske tajne službe I-X”, HRT i Intermedia, 2012.
• Vice Vukojević, Bože Vukušić, Bruna Esih: „Kome je i zašto smetala Komisija za istraživanje žrtava rata i poraća“, feljton, Hrvatski tjednik, 2012./2013.
• Bože Vukušić: “Zločini komunističke mafije – od slučaja Đureković do Lex Perković”, Zagreb, 2013.
• Vice Vukojević, Bože Vukušić (prir.) „Djelovodnik šefova bosansko-hercegovačke Udbe“, Zagreb, 2013.
• dokumentarni film „Križni put – zločin bez kazne“, HRT i Intermedia, 2013.
• dokumentarni film „Lex Perković“, HRT i Intermedia, 2013.
• knjižica i dokumentarni film “Bleiburg – zabranjeno sjećanje”, Večernji list, Zagreb, 2013., (knjižica izrađena na predlošku teksta feljtona ‘Počasni bleiburški vod – šezdeseta obljetnica osnivanja i djelovanja’ autora Brune Esih i Bože Vukušića te knjige Čuvari bleiburške uspomene, Bleiburg tragedija i nada i dr., uz sudjelovanje članova HKP-a u filmu)

Pripreme za obilježavanje 70. obljetnice Bleiburške tragedije započele su već krajem ljeta 2014. a u ožujku 2015. utemeljen je poseban organizacijski stožer. Tome je pridonijela i činjenica da je u međuvremenu novoizabrana Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obnovila pokroviteljstvo nad bleiburškom komemoracijom. Za koordinatora stožera postavljen glavni tajnik udruga PBV i HKP Bože Vukušić, a za tajnicu predsjednica HKP-a Bruna Esih.

Nekoliko dana prije Središnje komemoracije, 12. svibnja 2015., održan je okrugli stol u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog centra na Kaptolu u Zagrebu. U organizaciji člana stožera povjesničara dr.sc. Dinka Čuture, na okruglom stolu izlagali su prof. dr. sc. Ivo Banac, dr. sc. Jože Dežman, dr. sc. Zlatko Hasanbegović i, kao poseban gost, grof Nikolaj Tolstoj te demograf dr. sc. Stjepan Šterc i biskup sisački mons. dr. sc. Vlado Košić.

Dan uoči komemoracije, 15. svibnja 2015., Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Bleiburško polje, dok je na samu komemoraciju odlučila kao svoju izaslanicu poslati predsjednicu HKP-a Brunu Esih koja je tom prigodom održala govor u ime Predsjednice RH.

Na Četvrtom saboru HKP-a 5. studenoga 2016. za predsjednika je izabran bivši politički zatvorenik i umirovljeni brigadir HV-a Ivan Beljan, a za zamjenicu predsjednika Božena Mihaljević, te Ante Prskalo za potpredsjednika. Bože Vukušić ostao je glavni tajnik, a Antun Suić rizničar.

…Rezultat tog istraživanja, primjerice, novoformirana je digitalna zbirka podataka sa oko 450 partijskih dosjea bivših zaposlenika Udbe (Službe državne sigurnosti /SDS/), oko 200 sudaca, oko 300 novinara, te oko 100-tinjak poznatih gospodarstvenika, 300-tinjak poznatih političara, isto toliko uglednih profesora, umjetnika i dr.

Kratko potom Hrvatski križni put (HKP) je 11. studenoga 2016. s udrugom Počasni bleiburški vod (PBV) potpisao Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji. Sukladno tom ugovoru, PBV i HKP su zatražili i 12. rujna 2017. od Grada Zagreba dobili na zajedničko korištenje uredske prostorije veličine 120,44 m2 u Praškoj ulici 2 u Zagrebu te 30. svibnja 2018. još 108,00 m2 na istoj adresi za potrebe osnivanja Knjižnice i galerije Bleiburške tragedije, u koje bi smjestili više tisuća knjiga i stotinjak likovnih radova (slika i skulptura) na temu Bleiburške tragedije. Oba prostora su u međuvremenu u potpunosti renovirana, u što je uloženo oko milijun kuna. Uredski prostor je još sredinom 2018. stavljen u funkciju, a knjižničko-galerijski trebao se osposobiti sredinom 2020. Međutim, kratko prije toga uslijed potresa oštećene su uredske prostorije te su postale neuporabljive dok se ne otklone nastala oštećenja.

U međuvremenu donijeta je odluka o izradi dokumentarnog filma i monografije „Počasni bleiburški vod – Čuvari bleiburške uspomene“. Scenarij za film napisala je Božena Mihaljević prema tekstualnom predlošku Bože Vukušića. Film je izrađen u koprodukciji HKP-a i Hrvatske radiotelevizije, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, a emitiran je dan nakon Bleiburške komemoracije, 14. svibnja 2017., na Prvom programu HTV-a.

Godine 2018. objavljeno je drugo, prošireno izdanje knjige, te njemačka i engleska verzija dokumentarnog filma: „Hüter der Erinnerung an Bleiburg“ i „Guardians of the memories of Bleiburg“. Sve tri verzije dokumentarnog filma „Čuvari bleiburške uspomene“ – na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku postavljene su na Youtube kanal PBV-a (https://www.youtube.com/channel/UCyS-JYf2RjDI9e1KMoaMNNA).

HKP je 2019. godine priredio dokumentarni film o tadašnjem predsjedniku PBV-a Vici Vukojeviću „Političke bitke za Hrvatsku“. Scenarij je, prema tekstualnom predlošku Bože Vukušića, napisao poznati hrvatski filmski djelatnik Eduard Galić, koji je ujedno i redatelj filma.

Još, u lipnju 2017. godine HKP je započeo s istraživačkim aktivnostima u Hrvatskom državnim arhivu (HDA), koja se odnose na prikupljanje arhivske građe u digitalnom obliku signature 1560, tj. građe nastale u bivšoj Službi državne sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske (SDS SRH). HKP je do kraja svibnja 2020. sveukupno otkupio preko pola milijuna stranica iz navedenog fonda.

Do ožujka 2018. godine iz HDA-a prikupljeno je oko 150 dosjea SDS-a SRH koje su vodili nad raznim nama poznatim osobama, a od ožujka 2018. do siječnja 2020. godine prikupljeno je još oko 100 dosjea SDS-a za takve osobe. Osim toga, tijekom 2018. godine izvršene su aktivnosti prikupljanja svih Specijalnih informacija Centara SDS-a RSUP-a SRH od 1970. do 1990. godine, što je činilo 110 rola filmova, tj. 256.581 stranica.

U ožujku 2018. godine započete su dodatne aktivnosti istraživanja signature 1220 tj. dosjea i kartoteke članova CK SKH u HDA-u. Rezultat tog istraživanja, primjerice, novoformirana je digitalna zbirka podataka sa oko 450 partijskih dosjea bivših zaposlenika Udbe (Službe državne sigurnosti /SDS/), oko 200 sudaca, oko 300 novinara, te oko 100-tinjak poznatih gospodarstvenika, 300-tinjak poznatih političara, isto toliko uglednih profesora, umjetnika i dr.

Vice Vukojević je 24. lipnja 2020. izabran za novog predsjednika HKP-a, a Milan Kovač za zamjenika presjednika, te Ivan Beljan za potpredsjednika. Bože Vukušić ostao je glavni tajnik, a Antun Suić rizničar.

Od tada je glavni projekt Udruge izrada vlastite web stranice na kojoj bi se objavio Registar suradnika Udbe. Potresi u Zagrebu i korona pandmija usporili su realizaciju tog projekta, ali će on ipak na kraju biti realiziran.

Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.