Praška ulica 2, 10000, Zagreb

Bože Vukušić

Bože VUkušić

Glavni tajnik

Bože Vukušić rođen je 10. travnja 1962. u Šestanovcu, gdje je završio osnovu školu. U Zagrebu je završio srednju školu, a u Splitu započeo studij na Kemijsko-tehnološkom
fakultetu. Novinarstvom se počeo baviti pišući za splitsku „Omladinsku iskru“, zagrebački „Polet“ i beogradsku „Mladost“.

U travnju 1983. prekinuo je studij i otišao u SR Njemačku, gdje je zatražio politički azil i počeo surađivati u emigrantskom dvotjedniku „Nova Hrvatska“, koji je izlazio u Londonu.

Nakon što je Udba likvidirala Stjepana Đurekovića, nastupio je novi ciklus podzemnog rata između jugoslavenske tajne policije i organizacija hrvatskog iseljeništva. Vukušić je uhićen i optužen za organiziranje protuudbaškog udara u kojem je 7. kolovoza 1983. u Karlsruheu smrtno stradao jedan Udbin agent. Tri godine je proveo u samici istražnog zatvora Stammheim pokraj Stuttgarta, a na koncu je osuđen na doživotnu robiju.

Iz zatvora je pohađao dopisne studije suvremene povijesti, politologije, sociologije, psihologije, filozofije, komunikologije i engleskog jezika na sveučilištima u Stuttgartu i Hagenu te je surađivao s nizom iseljeničkih publikacija: „Hrvatski vjesnik“ i „Hrvatski tjednik“ (Australija), „Hrvatska budućnost“ (SAD), „Hrvatski put“ (Kanada), „Hrvatsko pravo“ i „Hrvatska revija“ (Španjolska), „Republika Hrvatska“ (Argentina)…

Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman odlikovao je Božu Vukušića Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom Domovinskog rata i Redom hrvatskoga trolista.

Predsjednik Hrvatskog državotvornog pokreta Nikola Štedul imenovao ga je 1987. pročelnikom Odjela za politička i načelna pitanja. U toj ulozi, pod geslom „Ususret neovisnoj hrvatskoj državi“, preradio je Statut i Program HDP-a te zagovarao potporu domovinskom nacionalno-osloboditeljskom pokretu koji je predvodio dr. Franjo Tuđman. Vukušić je na zahtjev Hrvatskog društva političkih zatvorenika oslobođen 16. ožujka 1991. – nakon sedam godina i osam mjeseci zatvoreništva – te se vratio u Domovinu.
U kolovozu 1991. pristupio je Zboru narodne garde kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene, a potom je radio u Službi za zaštitu ustavnog poretka i Hrvatskoj izvještajnoj službi.

Kao djelatnik hrvatskih sigurnosnih službi 1993. prošao je obuku kod instruktora CIA-e za obavještajnog analitičara.
Od studenog 1994. do svibnja 2002. radio je u državnoj Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Drugog svjetskog rata RH, u kojoj je vodio projekte osnivanja istraživačkih centara u svim županijama i otkrivanja masovnih grobnica te bio tajnik Vijeća za utvrđivanje žrtava državnog terora SFRJ u inozemstvu. Kao službenik Komisije – ali i kao dopredsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva, kojem je 1997. bio jedan od utemeljitelja – vodio je prikupljanje dokumentacije i podataka o likvidacijama hrvatskih političkih emigranata te prijenos njihovih posmrtnih ostataka u Domovinu.

Kao službenik Hrvatskog sabora od 1998. do 2006. koordinirao je pripreme komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, a tu dužnost obavlja i danas kao član vodstva Počasnog bleiburškog voda (PBV). Još u listopadu 2004. godine, naime, sudjelovao je na Obnoviteljskom saboru Počasnog bleiburškog voda u Klagenfurtu, kada je izabran za njegovog tajnika-glasnogovornika, te je u toj ulozi vodio kupnju zemljišta na Bleiburškom polju u Austriji (2004./2005./ 2007.), kao i obnovu i dogradnju spomenika (2005.) te izgradnju kapele u spomen na žrtve Bleiburške tragedije (2007.) i Hrvatskog vojnog groblja (2010.).

Autor je, suautor i urednik više publicističkih bestselera na temu djelovanja jugoslavenskih tajnih službi te Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda (v. pod rubrikom Knjige).

Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman odlikovao je Božu Vukušića Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom Domovinskog rata i Redom hrvatskoga trolista. Dobitnik je brojnih drugih priznanja, među ostalim, književno-publicističke nagrade „Bili smo prvi kad je trebalo“ te zahvalnica Ravnateljstva za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatskog kluba za međunarodnu suradnju, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva, Počasnog bleiburškog voda i Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“.

Jedan je od utemeljitelja udruge Hrvatski križni put, a glavni tajnik bio je od 2012. do 2015. te ponovno tu dužnost obnaša od 2016. godine.

Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.