Praška ulica 2, 10000, Zagreb

Bruna Esih

Bruna Esih

Predsjednica

Bruna Esih rođena je 20. svibnja 1975. u Splitu, osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Kao znanstvena novakinja radila je od 2001. do 2016. godine na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu gdje je sudjelovala na projektima Domovinski rat i Integracijski procesi hrvatskog iseljeništva i Republike Hrvatske.

Autorica je i suautorica stručnih znanstveno-istraživačkih radova vezanih uz problematiku agresije na Hrvatsku, radila je na mnogim međunarodnim znanstveno-stučnim skupovima, u organizacijskim odborima znanstveno-stručnih skupova te je bila uključena u znanstveno-istraživačke projekta Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Autorica je i suautorica stručnih znanstveno-istraživačkih radova vezanih uz problematiku agresije na Hrvatsku, radila je na mnogim međunarodnim znanstveno-stučnim skupovima, u organizacijskim odborima znanstveno-stručnih skupova te je bila uključena u znanstveno-istraživačke projekta Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Jedna je od osnivačica udruge Hrvatski križni put. Na mjestu predsjednice bila je od 2012. do 2016. godine. Na središnjoj komemoraciji povodom 71. obljetnice Bleiburške tragedije, 2015. godine, bila je izaslanica Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te je tom prigodom održala govor.

Od 2016. godine uključila se u politički život te je iste godine u rujnu na hrvatskim parlamentarnim izborima ušla u Hrvatski sabor kao nestranačka kandidatkinja na listi HDZ-a. U listopadu iste godine daje ostavku na dužnosti predsjednice HKP i povlači članstvo u Udruzi. 2017. godine osnovala je sa Zlatkom Hasanbegovićem stranku Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku.

Neka od djela:

Esih, Bruna/Živić, Dražen: Velikosrpstvo i hrvatska država, Godišnjak za kulturu, umjetnost i društvena pitanja Matice hrvatske Vinkovci, 20, 2002.
Esih, Bruna/Jurčević, Josip/Vukušić, Bože: Čuvari bleiburške uspomene, Zagreb, 2003.
Esih, Bruna: Obilježavanje spomena na žrtve Bleiburške tragedije ili Križnog puta od 1945 do 2004., međunarodni znanstveno-stručni skup Bleiburška tragedija ili Hrvatski križni put, Hrvatski Sabor, 2004. godine.
Esih, Bruna(ur.)/Jurčević, Josip/Živić, Dražen: Zbornik Vukovar ’91. – Međunarodni odjeci i značaj, Institut Ivo Pilar, Zagreb, 2004.
Esih, Bruna/Živić, Dražen: kvantitativna analiza dosjea Udbinih suradnika na temelju knjige objavljenih dokumenata Čuvari Jugoslavije – suradnici Udbe u Bosni i Hercegovini, ur. Ivan Bešlić; rad objavljen u knjizi Marka Markovića Udbini sinovi, Ljubuški, 2004.
Esih, Bruna (ur.)/Vukušić, Bože (priredio): Bleiburg Memento, udruga Hrvatski križni put, Zagreb, 2005.
Esih, Bruna: Europski sigurnosni mehanizmi i vukovarska (po)ratna stvarnost, 9. znanstveno-stručni skup Vukovar ’91., Institut Ivo Pilar, 2006.
Esih, Bruna (ur.): fotomonografija Bleiburg – tragedija i nada, Zagreb, 2008.
Esih, Bruna/Vukojević, Vice/Vukušić, Bože: Počasni bleiburški vod – šezdeseta obljetnica osnivanja i djelovanja“, feljton, Hrvatski tjednik, 2012.
Esih, Bruna/Vukojević, Vice/Vukušić, Bože: Kome je i zašto smetala Komisija za istraživanje rata i poraća, feljton, Hrvatski tjednik, 2012./2013.

Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.