Praška ulica 2, 10000, Zagreb

Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović

Zamjenik predsjednika

Zlatko Hasanbegović rođen je 14. lipnja 1973. u Zagrebu. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu te jednopredmetni studij povijesti na Filozofskom fakultetu, gdje je potom i magistrirao te doktorirao.

Viši je znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Bio je glavni urednik časopisa Pilar.

Odnos modernih hrvatskih nacionalnih ideologija, napose pravaštva i njegovih izdanaka, prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini u 19. i 20. stoljeću najvažniji je predmet njegovih znanstvenih interesa. Istražuje muslimansku sastavnicu hrvatske građanske kulture do 1945. te političko-stranačke i vjersko-nacionalne odnose u BiH od austro-ugarske okupacije do komunističkog preuzimanja vlasti.

Krajem siječnja 2016. izabran je za ministra kulture u Vladi Republike Hrvatske. Zastupnik je u Hrvatskom saboru.

Bio je suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnoga komunističkog režima, posebice među muslimanima u BiH, te član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

Obnašao je dužnosti predsjednika Nadzornog odbora i zamjenika predsjednika Počasnoga bleiburškog voda (PBV).

Krajem siječnja 2016. izabran je za ministra kulture u Vladi Republike Hrvatske. Zastupnik je u Hrvatskom saboru.

Od 2012. član je HKP-a, u kojem je od 2015. do 2016. bio zamjenik predsjednika.

Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.