Praška ulica 2, 10000, Zagreb

In memoriam VLADIMIR FUČEK

1

VLADIMIR FUČEK ISPRAĆEN NA VJEČNI POČINAK NA ZAGREBAČKOM GROBLJU REMETE

U utorak, 5. listopada 2021., preminuo je Vladimir Fuček, dugogodišnji član vodstva naše udruge Hrvatski križni put, počasni potpredsjednik Počasnog bleiburškog voda i počasni predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran.

Njegovi posmrtni ostaci ispraćeni su na posljednji počinak 8. listopada 2021. na zagrebačkom groblju Remete.

Pogrebni obred predvodio je fra Ilija Tipurić, župni vikar Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, a od Vladimira Fučeka oprostio se Vice Vukojević, predsjednik HKP-a, slijedećim riječima:

Poštovanoj rodbini pokojnog Vlade Fučeka, njegovoj sestri Višnji i nećakinji Ireni sa obiteljima, u ime udruga Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put izražavam najiskreniju sućut.

S nama su i predstavnici Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran na čelu s predsjednikom Ivanom Vukelićem, pa i njima i svim članovima udruge, kao i svim ostalim prijateljima pokojnog Vlade Fučeka, izražavam najiskreniju sućut.

Vladimir Fuček rođen je 26. svibnja 1928. u Zagrebu. Kao pitomac domobranske časničke škole u Zagrebu, još maloljetan, došao je u svibnju 1945. do Bleiburškog polja gdje je bio zarobljen. Preživio je Bleiburšku tragediju, masakre koji su izvršeni nad zarobljenicima, kao i Križni put koji ga je sljedećih tjedana doveo sve do Pakraca gdje je zbog bolesti oslobođen. Kad se vratio kući, bio je u takvom stanju da ga ni rođena majka nije odmah prepoznala.

Ipak, kao marljiv, discipliniran i inteligentan mladić sljedećih je godina završio gimnaziju i Pravni fakultet na Sveučilištu u Zagrebu te je potom radio kao pravnik u raznim poduzećima i kao sudac na općinskom sudovima u Krapini i Zagrebu. Umirovljen je 1998. kao predsjednik Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu.

Kroz cijelo to vrijeme na pameti mu je bila sloboda hrvatskog naroda i neovisna hrvatska država, pa je početkom 90-tih godina sudjelovao u pripremama obrane Hrvatske od velikosrpske agresije, zbog čega je predsjednik Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom Domovinske zahvalnosti i Hrvatskim pleterom te mu je dodijelio čin pričuvnog poručnika Hrvatske vojske.

Vlado Fuček je bio jedan od osnivača Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, koja okuplja preživjele pitomce domobranskih vojnih škola, čiji je bio dugogodišnji predsjednik, pa doživotni počasni predsjednik.

Također, bio je dugogodišnji član vodstva udruge Počasni bleiburški vod i predsjednik njenog Časnog suda. Godine 2017. proglašen je doživotnim počasnim potpredsjednikom PBV-a.

Od 2012. član je udruge Hrvatski križni put, a zamjenik predsjednika bio je od 2012. do 2015. godine.

Vlado je bio uzoran i vrijedan član i dužnosnik naših udruga, čijem je radu doprinosio usprkos godinama sve do prije nekoliko mjeseci kad ga je bolest prikovala za krevet.

Dragi prijatelju i suborče Vlado, hvala ti na svemu što si uradio za naše udruge, ali i još više za sve što si kroz cijeli život uradio za Hrvatsku, stalno misleći na obnovu neovisne i demokratske države.

Neka ti je laka hrvatska zemlja.

Počivao u miru Gospodnjem!“

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.