Praška ulica 2, 10000, Zagreb

In memoriam Don Ante Jelić

1

U nedjelju, 24. listopada 2021., u poslijepodnevnim satima u Svećeničkom domu u Sarajevu u svojoj 79. godini života i 50. svećeništva preminuo je vlč. Anto Jelić, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Njegovi zemni ostaci misom zadušnicom i ukopnim obredima ispraćeni su u utorak, 26. listopada.

Zadušnicu u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu predslavio je pomoćni vrhbosanski biskup u miru mons. Pero Sudar u koncelebraciji s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim mons. Tomom Vukšićem i generalnim vikarom VN-a mons. Slađanom Ćosićem te 50-ak svećenika.

Na euharistijskom slavlju bili su i bogoslovi, redovnice, članovi Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva te vjernici sarajevskih župa u kojima je pokojni svećenik djelovao.

Pokojni vlč. Anto Jelić rođen je 7. ožujka 1943. u Jaklićima u općini Prozor-Rama. Kršten je župi Rama-Šćit. Sjemenište i gimnaziju završio je u Visokom, a bogosloviju u Eichstoettu gdje je i zaređen za đakona 6. veljače 1972. Svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije postao je na Petrovo 1972. Prve godine svećeničkog života proveo je u Zadarskoj nadbiskupiji odakle je 1975. imenovan privremeno voditeljem Hrvatske katoličke misije u Spaichingenu. U inozemstvu je djelovao još u: Rottenburgu, Eichsttoetu i Augsburgu.

Po povratku u domovinu najprije je bio zamjenik župnika u Maglaju i pastoralni suradnik u Doboju da bi 1984. bio imenovan upraviteljem samostalne kapelanije u Tarčinu. Iste godine postao je župnikom na Marijin Dvoru u Sarajevu gdje je ostao do 1991. kada je otišao na službu ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije. Te službe je razriješen 2001. kada je imenovan župnikom u Novom Gradu u Sarajevu gdje je ostao do svećeničkog umirovljenja 2018.

Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik (1991.-2018.) Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva.

Također, bio je član vodstava naših udruga Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put te je godinama organizirao hodočašće od Zagreba do Bleiburga molitveno pohađajući poznata stratišta u Hrvatskoj i Sloveniji.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.