Praška ulica 2, 10000, Zagreb

Ilija Abramović

Capture123

Počasni bleiburški vod (PBV) uredio je grob Ilije Abramovića i podigao nadgrobni spomenik na mjesnom groblju u Grebnicama. Spomenik je 7. kolovoza 2021., nakon mise zadušnice u župnoj Crkvi Župe sv. Jakova Merkijskog, blagoslovio vlč. Ante Kutleša, glasnogovornik PBV-a.

U nastavku su članovi Počasnog bleiburškog voda bili gosti predsjednika Vlade Županije Posavske Đure Topića i njegovih suradnika u Orašju.

Ilija Abramović preminuo je 5. kolovoza 2020., u devedeset i petoj godini života, u Klagenfurtu. Njegovi posmrtni ostatci ispraćeni su u ponedjeljak, 10. kolovoza 2020., u Marienkirche (Benediktinerplatz 10) u Klagenfurtu.

Nakon svete mise zadušnice u Marienkirche, koju je predvodio voditelj tamošnje Hrvatske katoličke misije fra Pavo Dominković u koncelebraciji s vlč. dr. sc. Draganom Jurićem, u ime obitelji u Austriji od Ilije Abramovića se oprostio dr. sc. Georg Schimerl, a glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda Thomas Baumgärter u ime Ilijinih suradnika i prijatelja.

Potom je vjeroučiteljica mr.sc. Kata Bendra pročitala sažalnicu Veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji Daniela Glunčića, kao i vlč. dr. sc. Tomislava Markića, nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu HBK i BKBiH, u kojoj među ostalim stoji:

„S tugom sam zaprimio obavijest o smrti cijenjenog gospodina Ilije Abramovića.
Obitelji, rodbini, prijateljima i članovima Počasnog bleiburškog voda izražavam moju iskrenu sućut.
Iako se nažalost nikada nije ostvarila mogućnosti da s njim osobno uspostavim suradnju, njegovo ime i djelo stalno se spominjalo u mnogim razgovorima koje sam u Hrvatskoj i Austriji vodio s ljudima koji se već desetljećima bore za pravdu, zauzimajući se za dostojanstveno sjećanje na one kojima je na kraju Drugoga svjetskoga rata nemilosrdno oduzeto pravo na život.
Godišnje sjećanje na bleiburške žrtve čvrsto je povezano s imenom pokojnog Ilije Abramovića posebno u vremenu kad je totalitarni komunistički režim svim sredstvima pokušavao utihnuti glas istine i glas nebrojnih žrtava koji su s Loibaškog polja potjerani na put smrti.
Ilija Abramović bio je njihov glas, bio je onaj koji nas je poticao da se dostojanstveno podsjetimo žrtava Bleiburga kako se takva tragedija nikada više ne bi ponovila, jer samo na istini se temelji oprost, suživot i budućnost svakog naroda.
Počivao u miru Božjem i u svjetlosti vječnoga života”.

Počasni bleiburški vod čiji je Ilija bio jedan od osnivača i doživotni počasni predsjednik, ispunio je njegovu posljednju želju i, u suradnji s njegovom obitelji, organizirao je pokop 11. kolovoza 2020. na mjesnom groblju u Grebnicama.

Iliju je na vječni počinak, usprkos vremenskim i epidemiološkim neprilikama, ispratilo preko dvije stotine njegovih prijatelja i sumještana.

Nakon pogreba, u župnoj Crkvi sv. Jakova Markijskog, izmoljena je misa zadušnica koju je predvodio župnik fra Marijan Živković u koncelebraciji s još sedam svećenika. Pored župnika iz Domaljevaca fra Ante Pušeljića, župnika iz Špionice fra Pere Baotića, vlč. Ilije Janjića iz Vidovica, župnih vikara fra Marka Oršolića i fra Pere Martinovića iz Tolise, koncelebrirao je i rektor Nadbiskupijskog sjemeništa u Travniku dr.sc. Željko Marić, ujedno i dopredsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva iz Sarajeva koje desetljećima surađuje s PBV-om na obilježavanju bleiburških stradanja.

Ilija Abramović je rođen 8. kolovoza 1925. u Grebnicama u bosanskoj Posavini. Krajem 11. mjeseca 1943. je regrutiran, a 17. ožujka 1945. teško je ranjen u obje ruke te je prebačen u bolnicu Sv. Duh u Zagrebu. Iz bolnice je evakuiran 7. svibnja 1945. te je 14. ili 15. svibnja 1945. stigao u Dravograd, gdje su ga zarobili britanski vojnici i kao ranjenika smjestili u bolnicu. Tako je, za razliku od ostalih izbjeglica iz njegove kolone, preživio Bleiburšku tragediju.
Nakon otpuštanje iz bolnice ostao je živjeti u Klagenfurtu. Sudjelovao je 1952. godine u prvom dolasku na Bleiburško polje i u osnivanju Počasnog bleiburškog voda. Od tada do kraja života pripadao je krugu najzaslužnijih pojedinaca za dugogodišnju brigu o komemorativnim skupovima na Bleiburškom polju. Zapravo, može se reći da je on cijeli svoj život nakon dolaska u Austriju posvetio radu na očuvanju uspomene na nedužne hrvatske žrtve pomorene u partizanskim zločinima poznatima kao Bleiburška tragedija i Križni put hrvatskog naroda. Ilija Abramović je od 1961. do 2007. godine naizmjenično bio rizničar i glavni tajnik PBV-a, a predsjednik PBV-a bio je od 2007. do 2017., kada je proglašen doživotnim počasnim predsjednikom PBV-a.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.