Praška ulica 2, 10000, Zagreb

Bleiburg, Mirogoj, Udbina i Radimlja

5

Ovogodišnje obilježavanje 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta započelo je u petak navečer, 14. svibnja 2021., u crkvi sv. Marije u Klagenfurtu, glavnom gradu austrijske pokrajine Koruške, gdje služena je sv. misa zadušnica. Predvodio ju je voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković u nazočnosti veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji Daniela Glunčića. Između ostalih, nazočni su bili i predstavnici Počasnog bleiburškog voda i 20-tak prethodno prijavljenih osoba kako bi se poštovale obvezne epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

 

Sutradan, 15. svibnja, voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković predvodio je molitvu uz spomenike Bleiburškim žrtvama na groblju u Unterloibachu i na Bleiburškom polju. Vijence uz spomenike položili su članovi vodstva PBV-a u Austriji, predsjednik Marko Grbeša te Marijan Luburić i Jakov Vrdoljak. U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića vijence je položio njihov posebni izaslanik, hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

Također, ujutro 15. svibnja državne delegacije, predvođene predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Goranom Grlić Radmanom, položile su vijenac kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoju. Delegaciju Počasnog bleiburškog voda i Hrvatskog križnog puta predvodili su zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač i predsjednik HKP-a Vice Vukojević. Vojni ordinarij mons. Predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij vojni biskup Jure Bogdan izmolio je katoličku molitvu, a zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad efendija Kreštić islamsku dovu.

Delegacija Počasnog bleiburškog voda – Zlatko Grošanić, Zlatko Hasanbegović, Anton Suić i Ivan Butković – položila je vijenac i uz spomenik žrtvama Bleiburške tragedije na Mirogoju.

Središnja komemoracija održala se na Udbini gdje je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, predvodio je misu za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

S njime su misu suslavili:

– predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić

– vojni ordnirarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan

– riječki nadbiskup Ivan Devčić

– krčki biskup Ivica Petanjak

– bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak

– šibenski biskup Tomislav Rogić

– riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski upravitelj Mate Uzinić

– umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas

– umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak

– generalni tajnik HBK Krunoslav Novak

– više redovničkih provincijala

– te nekoliko desetaka svećenika.

Po završetku komemoracije u povodu 76. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda 15. svibnja 2021. na Udbini, predstavnici organizatora i pokrovitelja zadržali su se u razgovoru s biskupima o budućoj suradnji.

U sklopu programa obilježavanja 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, za hrvatske vjernike u Bosni i Hercegovini služena je sveta misa u subotu 22. svibnja na Radimlji kod Stoca. Misu je predvodio mostarsko- duvanjski i mrkanjsko-trebinjski biskup u miru dr. Ratko Perić, a propovijedao je župnik župe Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna don Nikola Menalo.

Prije toga su položeni vijenci kod spomen križa žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u ime Hrvatskog narodnog sabora BiH, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske te Počasnog bleiburškog voda. Delegaciju HNS BiH predvodio je predsjednik Dragan Čović, dok je ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a saborski zastupnik (i bivši gradonačelnik Ljubuškoga) Nevenko Barbarić bio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Vijenac u ime Počasnog bleiburškog voda i Hrvatskog križnog puta položili su članovi vodstva Marinko Sosa i Ivan Beljan (inače obojica umirovljeni brigadiri Hrvatske vojske).

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.