Praška ulica 2, 10000, Zagreb

Komemoracija u Škabrnji

1 - Kod Spomenika na mjestu masovne grobnice u Škabrnji

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Članovi vodstva udruga Hrvatski križni put, Počasni bleiburški vod i Hrvatska uzdanica Ivo Butković i Bože Vukušić, u povodu dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ove godine 18. studenoga nazočili su komemoraciji u Škabrnji i zapalili svijeće kod Spomenika na mjestu masovne grobnice te kod Križa i spomen-ploča s imenima žrtava pokolja na Groblju sv. Luke u Škabrnji.

POKOLJ U ŠKABRNJI

Pokolj u Škabrnji bio je ratni zločin kojega su počinile srpske snage u doba srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku. Izveli su ga domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA 18. studenog 1991., kada su uspjeli osvojiti Škabrnju; oni su tijekom samog napada izvodili civile – žene i starije muškarce – iz podruma i ubijali ih na licu mjesta. Civile koji nisu pobjegli iz mjesta nastavili su ubijati i sutradan 19. studenog 1991. godine.

Ubijeno je 15 branitelja i 48 civila; svaka obitelj u Škabrnji je nakon tog napada bila “zavijeno u crno”.

Do kraja Domovinskog rata broj poginulih Škabrnjana je narastao na 80; još 6 ih je nakon rata poginulo od mina postavljenih po selu i okolici.

(https://hr.wikipedia.org/…/Pokolj_u_%C5%A0kabrnji_18….)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.